О намаДруштво гуслара „СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА" је основано са једним великим, али достижним циљем - да гусле као наш најстарији традционални инструмент поново заузму место у нашем народу које им је одувек и припадало. Гусле можете волети или не волети, слушати или не слушати, али их сваки Србин мора поштовати. После шездесет година мрака српски народ се вратио Богу и својој мајци - Српској Православној Цркви. Богу хвала, данас скоро да не постоји српска кућа у којој се не слави крсна слава и где икона свеца заштитника не обасјава сваки дом.

Место српских гусала је поред српске иконе!!!


Гусле као јединствени и непоновљиви чувар српске традиције су се увек налазиле на бранику српства и нације. Увек су заузимале почасно место: и на двору Немањића и словенске властеле и у доба 500-годишње владавине Турака када су помогале напаћеном народу да се одржи и ослободи. И у данашњим смутним временима гусле представљају свијетло оружје и опет као буктиња осветљавају стазе и путеве којима морамо проћи. Гусле су највеће памћење. И кад прођу бурна и крвава времена гусле се морају чувати и поштовати јер тако чувамо свете и драге успомене на наше претке.

Зашто ДГ „Стара Херцеговина"?


Херцеговина је колевка патријархалне културе, гусала и изворне народне пјесме. Херцеговина је једино парче земље које није омеђило границу, јер границе су у људима а не на земљи. Гусле на просторима Старе Херцеговине представљају душу српског народа, оне су саставни дио њиховог бића и њиховог живота. У дугим зимским ноћима крај огњишта, окружени својим најмилијима, Херцеговци су уз епску поезију оживљавали силне јунаке, друговали с вилама и змајевима и небо земљом подупирали а јека гусала стварала је неку посебну узвишену атмосферу. Гусле су трасирале пут којим сви морамо ходити. Према гуслама се морамо опходити као према светињи. Оне морају бити саставни дио наше националне културне баштине.

Епска поезија и гусле ће у будућности засигурно имати велику и значајну улогу у култури српског народа иако постоји не мали број оних који би најрађе дочекали дан када би се то двоје занавек угасило. Но, срећом, у нашем народу ће увек бити оних који ће се томе супроставити и неће дозволити да се гусле скрнаве и затру. Сваки члан ДГ "Стара Херцеговина" је уједно и бранилац српске традиције и културе, заштитник српског језика и српског писма ћирилице и чувар велике светиње - Српских Гусалах. Сви се морамо држати стихова неумрлог Владике Његоша:

"Ада за сву игру без гусалах
ја ти не бих пару турску дао.
Ђе се гусле у кући не чују,
ту је мртва и кућа и људи..."

 

 

 

 
 


Design by NormaReclamare